Kerekasztal Pro és Kontra

Kerekasztal Pro és Kontra

Beszámoló: Élhető város Székesfehérvár (?)

2019. március 24. - Kapos Bálint

2019.03.11-ei beszélgetőestünk címe: Élhető város Székesfehérvár (?). Mérlegre tettük városunk gyengeségeit és erősségeit, megvitattuk a város jövőjét illető lehetőségeket és felelősségeket, és pedzegettük hogy vajon ki hol és hogyan kíván élni tíz év múlva.

Azzal minden jelen lévő egyetértett, hogy a város földrajzi helyzete, köztisztasága és élhető zöldfelületei rendkívül vonzóak, szívesen választják mint budapesti, mint távolabbi vidéki városok elszármazottjai lakóhelynek. Ami viszont pont a város elhelyezkedése miatt hátrányként jelentkezik, az a főiskolás és egyetemista réteg hiánya, az erre a rétegre építő szolgáltatások és pezsgő hétköznapi belvárosi élet hiánya. Jól mutatja ezt a problémát a város különböző pontjain sorra felbukkanó majd megszűnő vendéglátó vagy közösségi terek, néhol évről évre változnak az üzlethelyiségek bérlői. Vajon túlárazottak a belvárosi bérleti díjak?  Azonban az elmúlt években a város sok olyan alkalmi, időszakos rendezvényt, rendezvénysorozatot tudott felmutatni, ami fel-fel pezsdíti a közösségi életet, pozitív meglepetéssel szolgál a városba költöző vagy tévedő embereknek. Javaslatok is sorra bukkantak fel, miben lehetne javítani-változtatni: például a programok népszerűsítése, megismertetése továbbra is mintha gyenge lábakon állna, egy interaktív városi térkép, mobiltelefonos alkalmazás rendkívül nagy űrt tudna betölteni a városlakók és turisták körében, mint az állandó helyszínek, szolgáltatók, közösségi terek, mint a rendezvények bemutatásában, továbbá az applikáció tartalmazhatna helyszín lokációs alapon városi híres épületek, helyszínek és korabeli fényképek bemutatásával is körbevezethetné a turistákat.

Magát a közösségi életet, a közösség összefogását olyan kezdeményezések is jelentősen tudnák fejleszteni, mint pl egy Kickstarter Székesfehérvár, ami egy városi közösségi adományozási fórum lehetne a nemzetközi Kickstarterhez hasonlóan, de szigorúan helyi kezdeményezések mellé állhatna a lakosság. Pl az előbb említett mobiltelefonos alkalmazás kifejlesztéséhez, vagy a Romkert alul/felül bejárható üvegpadlós fedéséhez előzetesen tudnának pénzt adományozni a lakosok.

Ha már lakosok: a lakhatás Székesfehérváron igen drága, és bizonyos lakásformák nagyon hiányoznak: pl a városi rendezvények fellendülésével növekszik az igény az olcsó de tiszta hostelek iránt, az állandó lakosok közül pedig a fiatalok vannak nehéz helyzetben, a garzonlakások, „fecskeházak” (lásd Kaposvár kezdeményezése) hiánya igencsak késlelteti az új, önálló élet kezdésének lehetőségét.

A munkahelyek kapcsán Székesfehérvár bőven rendelkezik lehetőségekkel, bár bizonyos területeken, így szoftverfejlesztő cégek kapcsán felháborítóan kizsákmányolóak a munkahelyek. Székesfehérvárnak nagy lehetősége lenne egy informatikai fejlesztői központtá válni, ha megfizetnék és megbecsülnék az területet a kis cégek, nem csak a frissen végzett diákokat cserélgetnék soraikban.

Otthon és munkahely között a közlekedés viszont borzasztó, mint itt született, mint a beköltözött lakosok szerint a város útjai és tömegközlekedése is élhetetlen. A kerékpáros közlekedés területén hála a civil szervezetknek nagy előrelépések történtek, de továbbra is egy általános káosz érződik. A tömegközlekedés nem vonzó, nem tudja rávenni az autós társadalmat hogy átálljanak rá, pedig a város következő nagy lépése a meglévő úthálózati adottságok mellett csak a tömegközlekedés reformjában tudna előremutató lenni. Felmerült kósza ötletként, hogy a kötöttpályás tömegközlekedés nagyobb népszerűségnek tudna örvendeni, villamosvonalakat Székesfehérvárra 

A közösségi élet kapcsán sok olyan lehetőség van, amit ha megtalál és bekapcsolódik az ember, akkor jelentősen javítja a várossal kapcsolatos megítélését: városi színjátszókörök, társasjátékos körök, menhelyi kutyasétáltatások, nyitott tornaterem programok. A közösségépítést fokozottan kellene támogatni városunkban, az értéksemleges civil szervezeteknek több megjelenési felületet biztosítani, akár csak őket és elérhetőségeiket felsoroló közös felületeken, pl egyes hirdetőfelületeken.

A változásokhoz, változtatásokhoz mindenképp szükséges lenne a város lakosságának véleményét kikérni és morálját, vitakultúráját fejleszteni: több lakossági fórum, pódiumbeszélgetés a témában, a városfejlesztéshez könnyebb és közvetlenebb beleszólással, népünnepély szintre hozva azt.

A beszélgetőest résztvevői a saját ismereteik és lehetőségeik mentén szívesen járulnának hozzá a város jövőjéhez, élhetőbbé tételéhez, reméljük ezek az alkotó energiák a városvezetéssel és kreatív emberekkel kart karba öltve a közeljövőben jó irányba fogják változtatni a városunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kpksz.blog.hu/api/trackback/id/tr9614713229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása